Magyarország növényzete képekben

HU egyéb (NKA 2521/875, 2006, Befejezett projekt)
A projektet vezető intézmény: 
MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet
Célok: 

A MÉTA-Fotótár Magyarország élőhelyeinek tematikus, sok szempontból kereshető, non-profit célú digitális adatbázisa. A fényképtárban Magyarország összes féltermészetes és természetes élőhelyének dokumentum-fotói fellelhetők lesznek. Az élőhelyeket a Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer (Á-NÉR) átdolgozott kategóriái, az mmÁ-NÉR alapján csoportosítjuk (lásd www.novenyzetiterkep.hu/eiu). Minden fotóhoz tartozik egy adatlap, amelynek alapján az élőhelyet az mmÁ-NÉR kategóriákba besoroljuk, a készítőt és a készítés helyét, idejét rögzítjük. A képeket egy rövid leírás egészíti ki arról az állományról, amiben készült.

Eredmények: 

A főoldalon találjuk a 17 fő élőhely-csoport egy-egy minta képét. A képek alatti szövegre kattintva léphetünk be az egyes "szeletekbe". Ha belépünk egy szeletbe, akkor felül találjuk az élőhely-csoport leírását. Ezt követik a csoportba tartozó élőhelyek, minta-fotókkal. Innen továbbléphetünk az elterjedési térképhez vagy az élőhely részletes botanikai leírásához, és megnézhetjük az élőhely Natura2000 kódját is.

Az élőhely nevére kattintva továbblépünk. Itt a felső csíkban az adott élőhely rövid definícióját olvashatjuk. Innen is továbbléphetünk a térképhez és a részletes botanikai leíráshoz. A lenti képek közül egyikre kattintva léphetünk tovább.

A kiválasztott kép megjelenik nagy méretben, alatta a képhez tartozó részletes leírást olvashatjuk. Ez megadja a készítő nevét, a készítés helyét, a termőhelyi jellemzőket, az élőhely szerkezetéről és a fajkészletéről is mond néhány szót. Megadja a fényképen szereplő közösség természetességét, használati módját és az esetlegesen fenyegető veszélyeket. A bal oldali menüből vagy a böngésző vissza nyilával léphetünk vissza, kiválaszthatunk egy új fényképet, vagy átmehetünk egy másik élőhely-csoport szeletébe.