Természet-közeli növénytelepítés a LEGO nyíregyházi gyárának területén

Nemzetközi - egyéb (LEGO , 2014 - 2016, Futó projekt)
A projekt fő vezetője: 
Török Katalin (MTA ÖK) és Dezsényi Péter (Deep Forest Kft)
A projektet vezető intézmény: 
MTA ÖK és Deep Forest Kft.
Rövid leírás: 

Az ÖBI Restaurációs ökológiai kutatócsoportja új projektjének keretében a Nyíregyházán, 2014-ben épült LEGO gyár területén természetközeli növényzetet telepítenek. A hosszú távú cél hazánk egyik legveszélyeztetettebb élőhelyének, a homoki erdős-sztyepp vegetációnak a létrehozása a park területén.
2014 folyamán mintegy 10 hektáron megkezdődött a céltársulás elemeinek telepítése. A homoki gyepek kialakítását széna terítésével, illetve hazai kétszikű és fűfajok magjainak kiszórásával kezdtük meg. Az erdő-sztyepp erdők kialakítására 2014 novemberében 22 hazai fa- és cserjefaj mintegy 6000 egyedét ültettük ki vegyes foltokban. Az erdősztyepp élőhely kialakításának fontos része, hogy a tervezés során a helyi terepviszonyokhoz próbálunk alkalmazkodni, tehát a fa és cserjecsoportokat a meglévő, vagy kialakítandó mélyebb részekbe telepítjük.
2015-ben további kb. 8 ha füvesítése történt. Sajnos a 2015-ös aszály következtében a telepített facsemeték nagy része elpusztult. 2015. novemberében újabb kb. 10000 csemetét ültettünk el. A túlélésüket jelenleg monitorozzuk.
A gyeptelepítések sikeresnek tekinthetők. A 2. évre 60%-os átlagos vegetációborítást értünk el, ennek nagy részét a vetett Festuca rupicola és F. pseudovina adja.
A téma iránt érdeklődő hallgatókat szívesen látunk.

Célok: 

A Homoki erdős-sztyepp vegetáció létrehozása a LEGO gyár területén.
Gyeptelepítési módszerek kísérletes viszgálata.
A nyílt homoki tölgyes megtelepítésének kísérletes vizsgálata.

Eredmények: 

Fotóink vannak a csírázó füvekről, beültetett kis fákról.

Nyilvános dokumentumok: