Hírek

A Kutatók Éjszakája 2020-ban házhoz viszi a tudományt. Az Ökológiai Kutatóközpont kutatói élő közvetítésű előadásokkal, bármikor megtekinthető on-line előadásokkal és filmekkel készülnek. A programok a Kutatók Éjszakája weboldalán is elérhetőek.

Az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai Szathmáry Eörs akadémikus vezetésével a világon elsőként mutatták ki egy rendkívül fejlett számítógépes szimuláció segítségével, hogyan jöhettek létre a kromoszómák. A felfedezés alapjaiban változtathatja meg az élet keletkezésének kutatását.

Az állati kommunikáció egyedfejlődésének és evolúciójának vizsgálata az állatok környezethez való alkalmazkodásának és a párválasztásnak a megértését is elősegíti. A Behavioral Ecology-ban jelent meg az a tanulmány, mely a madárének szekvenciális szerveződését vizsgálta.

A zene az összehangolt emberi cselekvést lehetővé tévő evolúciós előnyt jelentette százezer évekkel ezelőtt. S bár mára elvesztette eredeti funkcióját, biokémiánkba ivódva minden jó hatása megmaradt. Szilágyi András fizikus-evolúcióbiológussal készített interjút a valaszonline.hu .

A jövő járványai gyakrabban fognak kitörni, gyorsabban fognak terjedni, több gazdasági kárt és halálesetet fognak okozni, mint a Covid–19, ha nem történik alapvető, gondolkozásmódbeli változás a felbukkanó kórokozók globális megítélésében – erre figyelmeztet a 22 tagú nemzetközi szakértői csoport által készített pandémiás jelentés.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje állami kitüntetésben részesült Dr. Farkas Edit Éva, az MTA Doktora, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem habilitált doktora, az ELTE és SZIE óraadó tanára.

Oldalak