Média

2021-07-29 Mandiner - Nyomtatott sajtó (56.oldal)
Korunk Kasszandrái

Akadémikusok, professzorok, klímakutatók, vízgazdálkodási szakemberek, evolúcióbiológus, közgazdász és a véletlen szeszélyeként egy borász – ülünk a vácrátóti arborétum klímaváltozás kérdései iránt érdeklődő, a zenét kedvelő közönségével szemben. A Failoni Kamarazenekar utánunk következik. A többiek felkészültek, tudományos érvekkel felvértezettek – és mára az illúziókkal is leszámoltak. (...)

2021-07-29 origo.hu, agroinform.hu, 24.hu, greendex.hu, elkh.org, mti.hu és sok más

A gombatermesztésben a kétszárnyúak rendjébe tartozó gombaszúnyogok tekinthetők a legveszélyesebb kártevőknek. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a különböző hullámhosszúságú fény a gombaszúnyogok szervezetére, illetve viselkedésére. "Részletesen megvizsgáltuk, hogy miként függ a gombaszúnyog fényhez való vonzódása a fény hullámhosszától és intenzitásától..." – magyarázza Egri Ádám, az ÖK tudományos munkatársa.

2021-07-27 travelo.hu

Július 31-én egy kellemes séta után, este pokrócokkal és elemózsiával a fűre telepedve piknikezhetnek a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. Ha leszáll az éj és besötétedik, akkor pedig megnézhetik az Amiről a fák suttognak című, gyönyörű természetfilmet.

2021-07-27 berek.hu

A dunai árhullám levonulása után a folyó mentén folytatódik a szúnyoggyérítési program. Szúnyogmonitor néven április 1-én új weboldal indult az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont kutatóinak közreműködésével, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

2021-07-25 magyarnemzet.hu

Az Ökológiai Kutatóközpont háromórás dokumentumfilmjébe a pásztor és a botanikus is beleteszi a maga tudományát. Az eredmény: felismerés, közös tudásalkotás. Két földi kamera és drón követte a legelőre Sáfián Lászlót, aki Divat nevű pásztorkutyája segítségével mind a háromszáz juhát jóllakatta aznap délután, majd visszanézte a felvételt Molnár Zsolt etnoökológussal. Kettőjük szemléletformáló beszélgetése egészíti ki a látottakat oly módon, hogy a pásztor egyszerre szereplője és kommentátora is a filmnek.

2021-07-20 magyarhirlap.hu , forestpress.hu , berek.hu és sok más

A beporzók védelme nem csak a biológiai sokféleség megőrzéséhez járul hozzá, hanem a mezőgazdasági termelés mennyiségi és minőségi fenntartásához is. Jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Környezetvédelmi Tanács informális ülésén, szerdán, Ljubljanában. Nagy István jó döntésnek tartja a vad beporzó szervezetek monitorozásának megkezdését. Örömtelinek nevezte, hogy májusban elindult az európai unió kísérleti projektje a vad beporzók monitorozására, melyben a magyar Ökológiai Kutatóközpont is aktívan részt vesz.

Oldalak