Média

2021-05-13 Marie Claire

A nyolc aktivista közül a weboldalunkon ti választhattátok ki, hogy ki a leginspirálóbb számotokra, és ki legyen a Marie Claire Go Green nagykövete. A legtöbb szavazatot dr. Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa kapta, aki a 10 millió Fa közösség ökológus szakértője is, és aki az év hátralévő részében is velünk marad, megosztja velünk tudását, történeteit, és gyakorlati tippeket is ad.

2021-05-13 Heti Válasz podcast 72

Miért nem hirdethetünk győzelmet a koronavírus felett? Milyen vírushordozókra kell figyelni a jövőben? Miért úttörő egy most induló kutatás, amely kullancsok vizsgálatával próbálja demonstrálni egy hazai fejlesztésű járvány-előrejelzési módszer sikeres működését? Ezekről is kérdezik a módszer fejlesztőjét, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársát.

2021-05-12 Manna FM

Dr Földvári Gábor az Ökológiai Kutatóközpont parazitológus kutatója az új kullancsfajok felderítésében. A lakosság figyelmét szeretné felhívni egy újonnan megjelenő kullancsfajra. A vándor madarak terjesztik a Hyalomma kullancsot is, már a múltban is így történt, azonban a gyakori enyhe telek során már nem pusztulnak el a fiatalkori alakok.

2021-05-12 elkh.org

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézete kutatói rámutattak, hogy még egy sekély, spenótszínű állóvíz is jó élőhely lehet számos, ritkábban előforduló faj számára. Egy faj ritkaságát az előfordulási és gyakorisági adatai alapján határozzák meg. A mikroszkopikus méretű fajok esetében a konkrét elterjedési terület kijelölése komoly kihívást jelent a szakemberek számára, a ritkább fajok esetében ez még nehezebb feladat. Az ÖK kutatói a vizsgálataik során több, világviszonylatban is ritkán előforduló algát azonosítottak, melyek között hazai vörös listás faj is szerepel. A kutatás eredményeit a Biologia folyóiratban publikálták a közelmúltban.

2021-05-11 National Geographic - Nyomtatott sajtó
Ez már döfi

szunyogmonitor.hu címmel lakossági adatokra, megfigyelésekre épülő weboldalt indított az Ökológiai Kutatóközpont. A cél: az invazív szúnyogok terjedésének országos követése. A honlap révén térben és időben is nyomon követhető majd az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog jelenléte – ezek mindhárman emberre és háziállatokra is veszélyes kórokozókat, például vírusokat és fonálférgeket terjeszthetnek. A lakossági bejelentéseket (elfogott egyedek, beküldött fotók alapján) dipterológus szakemberek vizsgálják meg, és az eredményeket a szúnyogirtások tervezésében is felhasználják majd.

2021-05-10 vaskarika.hu

A vácrátóti arborétumban - hivatalos nevén az ELKH ÖK Nemzeti Botanikus Kertben - rengeteg filmet forgattak: itt vették fel többek között a Halálos tavasz, A palacsintás király, a Psyché, A Pál utcai fiúk (2003) és az Abigél egyes jeleneteit. A kertben még ma is látható az utóbbi filmben feltűnő vaskapu, amelyen keresztül Gina Kuncz Ferivel beszélgetett.
A botanikus kert egyébként Budapesttől nagyjából félórás autózással elérhető, és annak, aki szereti a növényeket, kötelező úti cél: itt található Magyarország legváltozatosabb, leggazdagabb gyűjteménye, mintegy 13 000 fajjal.

Oldalak