Média

2021-05-11 National Geographic - Nyomtatott sajtó
Ez már döfi

szunyogmonitor.hu címmel lakossági adatokra, megfigyelésekre épülő weboldalt indított az Ökológiai Kutatóközpont. A cél: az invazív szúnyogok terjedésének országos követése. A honlap révén térben és időben is nyomon követhető majd az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog jelenléte – ezek mindhárman emberre és háziállatokra is veszélyes kórokozókat, például vírusokat és fonálférgeket terjeszthetnek. A lakossági bejelentéseket (elfogott egyedek, beküldött fotók alapján) dipterológus szakemberek vizsgálják meg, és az eredményeket a szúnyogirtások tervezésében is felhasználják majd.

2021-05-10 vaskarika.hu

A vácrátóti arborétumban - hivatalos nevén az ELKH ÖK Nemzeti Botanikus Kertben - rengeteg filmet forgattak: itt vették fel többek között a Halálos tavasz, A palacsintás király, a Psyché, A Pál utcai fiúk (2003) és az Abigél egyes jeleneteit. A kertben még ma is látható az utóbbi filmben feltűnő vaskapu, amelyen keresztül Gina Kuncz Ferivel beszélgetett.
A botanikus kert egyébként Budapesttől nagyjából félórás autózással elérhető, és annak, aki szereti a növényeket, kötelező úti cél: itt található Magyarország legváltozatosabb, leggazdagabb gyűjteménye, mintegy 13 000 fajjal.

2021-05-10 KlubRádió - Reggeli gyors
Új csípőszúnyogok jelentek meg idehaza, amelyek fertőző betegségeket is terjeszthetnek

Szereplők Soltész Zoltán, tudományos munkatárs, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet Műsorvezetők Szénási Sándor Műsor Reggeli gyors

2021-05-10 Kossuth Rádió Napközben
Élménysétákat rendeznek a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Szereplők Fráter Erzsébet, kurátor, MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet Műsorvezetők Horváth Ágnes Műsor Napközben Forrás Kossuth Rádió. 2021-05-10 10:50:19

2021-05-08 egeszsegkalauz.hu, napi.hu , nuus.hu , szeretlekmagyarorszag.hu , radio88.hu, Klubrádió- reggeli gyors,

A védekezés különösen fontos a klímaváltozás korában, hiszen a hazánkba érkező kullancsok, különösen a Hyalomma kullancs új, Magyarországon eddig még nem tapasztalt fertőző betegségeket is hordozhatnak. A Lyme-kór mentes Magyarországot kezdeményezés és az MTA Ökológiai Kutatóközpont parazitológus kutatója összegyűjtötte a legújabb veszélyforrásokat és a betegségek megelőzéséhez szükséges megoldásokat.

2021-05-08 szeretlekmagyarorszag.hu

Már csupán a Föld 2,8%-a érintetlen vadon - a nagyragadozóinkat nálunk is mindenhol kiirtották
Emiatt a Kárpát medence ökológiai egészsége is sérült, de lenne megoldás - állítja Erdős László, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

Oldalak