Média

2021-10-16 atv.hu, Blikk

Sokak szerint természeti katasztrófáról van szó, azonban a szakértők vitatják ezt az álláspontot. A Portálnak Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, hogy ez inkább a klímaváltozásnak tudható be, a csapadékhiány miatt a kis vízgyűjtő területtel rendelkező tavak hamar kiszáradnak, bár gyorsan regenerálódni is tudnak. „A természetes folyamatok viszont nem veszik figyelembe az emberi igényeket, hogy akkor legyen víz, ha nekünk szükségünk van rá, mert szeretnénk fürdeni a melegben. Ezt a mi céljaink miatt érezzük katasztrófának” – részletezte a szakértő.

2021-10-15 divany.hu

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk legnagyobb arborétuma, melynek 27 hektáros területén közel 13 ezer növényfajt és fajtát mutatnak be. Aki egyszer felkeresi, azt biztosan magával ragadja sajátos hangulata: dús növényzetével, zegzugos ösvényeivel, mesebeli tórendszerével és hidacskáival mindig csodásan fest, az őszi színek pedig csak tovább növelik varázsát. (...)

2021-10-14 Földgömb, afoldgomb.hu,

A természetben vannak fajok, amelyek különösen jelentős hatást fejtenek ki az életközösségre – ezek az ökoszisztémák kulcsfajai, melyeknek igen érdekes csoportját alkotják az „ökoszisztéma-mérnökök”, más elnevezéssel az „ökoszisztéma-építők”. Ezek oly módon változtatják meg a környezetüket, hogy számos más faj számára is új élőhelyet, forrásokat teremtenek. Deák Balázs és Valkó Orsolya cikke a Földgömb-ön.

2021-10-14 mta.hu, infovilag.hu, qubit.hu, 24.hu, hírklikk.hu,

„A EASAC azért adott ki állásfoglalást a biodiverzitás válságos helyzetéről, mert a következő hónapokban két nagy nemzetközi csúcs is lesz a klímaváltozásról és a biodiverzitásról. A közelgő konferenciák világszerte a szakpolitikai irányelvek újragondolására késztették a szakértőket – mondja Báldi András, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, az EASAC Környezeti Paneljének tagja.

2021-10-12 24.hu/kultura

A Buksó, a 24.hu podcast sorozata könyvekről, írókról, olvasókról és olvasásról, Nyáry Krisztián vezetésével. A beszélgetés végén néhány kiskamaszoknak szóló ismeretterjesztő könyvet is ajánl, közte Rózsa Lajos: A típuspéldány elrablása és más rettentő bűncselekmények a Természettudományi Múzeumban című, az Ökológiai Kutatóközpont kiadásában megjelent könyvét.

2021-10-12 magyarmezogazdasag.hu

Az október 16-17-i hétvégén két vezetett sétát is meglátogathatnak az érdeklődők a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, mindkét nap 15.00 órakor kezdődik a program és mindkettőre 4000 forint a jegy. Október 16-án „Élet a fákon és az esőerdők mélyén – Érdekes növényi életformák, fura élőhelyek a trópusokon” címen vezet sétát a botanikus kert üvegházi kurátora...

Oldalak